23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun

ULUSAL EGEMENLİK BAYRAMI
Spread the love

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun                                                        23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (ayrıca 23 Nisan Millî Bayramı olarak da bilinir), Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kutlanan ulusal ve resmî bir bayramdır. Bu özel gün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış yıldönümü olan 23 Nisan tarihinde gerçekleşir.İşte bu anlamlı bayram hakkında daha fazla bilgi:

  • Arka Plan ve Tarihçe:
    • 1921 (23 Nisan Millî Bayramı): Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ulusal bayramı olarak kabul edilen bu gün, 1921 yılından itibaren “23 Nisan Millî Bayramı” adıyla kutlanmaya başlandı.
    • 1927 (Çocuk Bayramı): İlk başta yasal adı “Çocuk Bayramı” olmasa da, daha sonra çocuklara neşeli bir gün geçirtme ve Himaye-i Etfal Cemiyeti’ne gelir yaratma amacıyla 1927’den itibaren çocuk bayramı olarak kutlanmıştır.
    • 1935 (Hâkimiyet-i Milliye Bayramı): Bayramın adı 1935’te “Hâkimiyet-i Milliye Bayramı” olarak değiştirildi.
    • 1981 (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı): 1981 yılında ise bayramın adı “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak güncellendi.
  • Atatürk’ün Katkısı: Devrin cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, 1933 yılında başlattığı gelenekle, 23 Nisan’da çocukları makamına kabul edip onlarla sohbet etme âdetini başlatmıştır. Bu geleneğin bir parçası olarak, devlet adamları çocukları makam koltuklarına oturtma geleneği de yaygınlaşmış ve gelenekselleşmiştir.
  • Uluslararası Boyut: UNESCO’nun 1979’da “Çocuk Yılı” olarak duyurmasının ardından, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ni başlatması ile bu bayram uluslararası düzeye taşınmıştır.

Bu anlamlı günü, çocuklarımızın neşesi ve geleceğe olan umudumuzla kutluyoruz!