DADAŞ GÖZÜYLE ERZURUM

Spread the love

Stratejik olarak Erzurum

Türkiye bugün istese de istemese de bir dünya devleti olma pozisyonundadır. Bir dünya devletidir. Bu, Türkiye’nin jeopolitik konumu, ekonomik kaynaklarının zenginliği ile tarihi ve kültürel mirasından kaynaklanmaktadır. Bugün Türkiye Kara denizde, Balkanlarda, Kafkasya da, Orta Asya da, Orta doğuda ve Akdeniz de varlığını his ettirmekte ve bu coğrafyaya yönelik politikalar geliştirmektedir. Tabii ki bu da Türkiye’yi dünyanın bu coğrafyası üzerinde politika üreten ABD, AB, Rusya, Çin, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi uluslararası aktörler ile bir taraftan rekabete diğer taraftan ise ittifaka zorlamaktadır. Tam olarak ekonomik kalkınma ve buna bağlı olarak ta sanayi ve askeri gelişimini sağlayamaması ve demokratik gelişimini tamamlayamamasından dolayı bölgede uygulamış olduğu politikalarda uluslararası dengeleri gözetmek zorunda kalmaktadır

Erzurum coğrafya olarak İran, Kafkasya ve Anadolu’nun buluştuğu bir mevki üzerindedir. Ekonomik, kültürel ve idari olarak Erzurum ilinin art bölgesi içerisinde yer alan Erzincan, Kars ve Ağrı illeri üzerinden bugün dünyanın değer verdiği bu coğrafyada bir bağlantı noktası halindedir. Erzurum ilinin bu özelliği nedeniyle dünya devleti olan Türkiye’nin önemli bir ili ve şehri olarak ön plana çıkmaktadır. Bugünün dünyasında Türkiye gibi dünya devleti olma yönünde ilerleyen ülkeler sadece, ekonomileri ve askeri güçleri ile değil aynı zamanda kültürleri, teknolojileri, sportif başarıları, sanatsal değerleri ile dünya üzerinde ki rekabetlerini sürdürmektedirler. Bugün bu rekabet unsurlarına şehirlerini de katmakta ve benzer olan şehirlerine birbirleri ile olan benzerlik ve farklılıklarını ön plana çıkartarak bu rekabet yarışlarına katmaktadırlar.

Bugün Erzurum stratejik önemi büyük olan Türkiye’nin stratejik önemi büyük olan bir ili ve şehridir. Erzurum sadece stratejik önemi ile değil tarihi geçmişi ile yükselen büyük bir kültürel mirasa, Dadaşlık mirasına sahiptir. Erzurum aynı zamanda tarihten gelen kültürel mirası üzerine kurulan ve ülkemizin ve aynı zamanda bölgemizin en önemli üniversitelerinden birisine ev sahipliği yapmaktadır. Yine bu kadim şehir bağrında birçok sanatsal değeri yüksek olan ve Türk İslam medeniyetinin ilk dönem izlerini taşıyan tarihi eserleri barındırmaktadır. İlin başta organik hayvancılık, organik arıcılık, madencilik, enerji nakli ve turizm gibi birçok ekonomik kaynaklara sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Erzurum’un ikliminden dolayı kış sporları merkezi olması yönünde önemli yatırımlar ve tanıtımlar yapılmış olup aynı zamanda rakımından ve yaz sıcaklığının uygunluğundan dolayı birçok spor dalına yönelik uluslararası spor kamları olma özelliğini içinde barındırmaktadır.

Görüldüğü gibi ilimiz ve şehrimiz Türkiye’nin dünya devleti olma yönünde ilerlemek için atmış olduğu adımlarda Kafkasya Orta Asya ve Orta doğu ile Rusya başta olmak üzere Dünya üzerinde ön plana çıkabilecek ve Türkiye’nin önemli cazibe merkezlerinden birisi olabilecek imkânlara sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir