DADAŞ OCAKLARININ AMAÇLARI

Spread the love

Dadaş kimliği ile ifade edilen insanlar olarak ecdadımızın kurduğu kentleri, oluşturduğu kurumları ve bize emanet bıraktığı eserleri ve toplumun geçmişinden gelen üretim biçimlerini, örf ve adetleri, folkloru, mutfağı ve konuştuğumuz dilin ve yaşadığı coğrafya ve çevresindeki etnografyanın geçmişine kurulan sağlam bir köprü olarak muhafazasını yapacağız. Bu köprü üzerinden bugünün sorunlarının tespitini yapıp, çözümlerini bularak ve doğruları yarının yetişkini olan bugünkü çocuklara aktararak, mutlu ve güvenilir bir geleceğe taşıyacak, bilgi, tecrübe birikimi, değişim ve gelişim imkânlarına sahip olunması Dadaş Ocaklarının önemli bir amacı olacaktır.

Dadaşlık bilincinin, Erzurum tarihi, kültürü ve toplumsal sorumluluk şuurundan ayrılamaz. Dolayısıyla bugünde Dadaşlık bilincinin muhafaza edilebilmesi için bu şuurun Erzurum halkının arasında yayılmasını sağlamak Dadaş ocaklarının bir başka önemli amacı olacaktır.

Erzurum’un şehir, ilçe ve köylerinde toplanacak olan Dadaşlar, yerel tarih ve kültür araştırmacıları ile yerel kalkınmaya öncelik ve yerel demokrasiye önem verenlerle el ele vererek, Erzurum’un tarihi, kültürü ve doğal varlıkları ile ekonomik olanaklarını inceleyerek ve araştırarak, yerel demokrasi ve hemşerilik kültürünün gelişmesini ve küreselleşen dünyada, Dadaşlık şuuru ile nitelendirebileceğimiz vatandaşlık kavramının oluşmasına katkı sağlamak Dadaş ocaklarının önemli amaçlarından biri olacaktır.

Dadaşlık benzer diğer kavramlardan farklı olarak bir kentsel kimliği ifade etmektedir. Dolayısıyla kentsel kimlik ideali içerisinde bir ideadır ve bu Erzurum şehrinin belleği içindedir. Dadaş bir şehirli olma hakkının simgesidir. Bu çerçevede Dadaş aynı zamanda yaşamış olduğu şehrin tarihinden gelen değerlerinin bulup ve korumakla ve bu değerlere uyumlu yeni zenginlikler katarak yaşadığı şehre sahip çıkan ve bu şehrin sorunları üzerinde düşünüp çözüm üretir. İşte bu şuur içerisinde olan Dadaş ocakları şehircilik kavramının gelişmesine katkı sağlamak amacını gerçekleştirecektir.

Ciddi ve akademik değerlere uygun bir şekilde yapılacak olan tarihi, kültürel, iktisadi ve şehirciliğe yönelik çalışmalara katkı sağlamak Dadaş ocaklarının ayrı bir amacı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir