Dadaş Ocakları çalışmalarını yerellik üzerinde yani yerel tarih, kültür, demokrasi, ekonomi, yönetim, eğitim vb. konularda uzmanlaşarak sürdürecek ve uzmanlaşmasını Erzurum’da uygulayarak elde etmiş olduğu tecrübeyi ulusal boyutlarda, ülkenin hizmetine sunarak ulusal çapta hizmet sunacaktır. Böylece yerel olarak sürdürülen faaliyet ilk önce Erzurum’un daha sonra bütün Türkiye’nin ve dünyanın sorunlarına yönelik yerel bazda çalışan bir bütüncül anlayışa dönecektir.
Dadaş Ocakları çalışmalarında zamanı, mekânı, insanı ve hayatı bir bütün olarak ele alıp çalışmalarını buna göre sürdürecektir. Geçmiş, bugün ve yarına, dede, baba, oğul, nine, ana, kız nesil kuşaklarına, bitki, hayvan, insan, yer, gök, su, şehir, kasaba, mahalle, köy şeklinde bir bütün olarak bakacaktır. Kısacası insan ve çevresi bir bütündür. Birbirinden ayrılarak incelenemez ve çalışılamaz olduğu asla unutulmayacaktır.
Dadaş ocaklarının faaliyet konusu taş devrinden tutun cumhuriyet tarihine kadar tarih cundi mağarasından Atlama kulelerine kadar mekân, Pasin savaşından güneydoğu operasyonlarına kadar süren olaylar, sarı kız türküsünden alvar imamının divanına kadar edebiyat, Abdurrahman gaziden Fetullah Gülen’e kadar süren inanç, Çoban dede köprüsünden tabyalara kadar binalar, Kars çoban köpeğinden yerli sarısı ineğine kadar ekolojik çevreye ilişkin her şey Dadaş ocaklarının ilgi alanında olacaktır. Olmak zorundadır.
Dadaş ocakları geçmişe takılmadan, geçmişin mirası ve dokusuyla beslenip geleceğin biçimlenmesinde kendine bir rol alıp bu rolün gereğini yerine getirecektir. Bu rolünü oynarken siyasi görüş ve ideolojiden temizlenerek ama bilinçli, milli kimlik ve belleğe sahip olacaktır.
Leave a Reply